Obsah

OVOCIE ako LIEK

Najlepšou lekárňou je rastlinná ríša

Mnohí ľudia si myslia, že účinné liečivá môže poskytnúť iba farmaceutický priemysel. Najlepšou lekárňou je rastlinná ríša. Príroda vytvorila pestrú paletu rastlinných druhov a rovnako nespočetné a rôznorodé účinné látky.

 

o v o c i e ako liek

Čerstvé ovocie je zdravšie ako hranolčeky zo stánku s rýchlym občerstvením. Zlepšuje kondíciu, optimálne upravuje metabolizmus a dodáva potrebnú energiu. Takisto poskytuje množstvo životne dôležitých vitamínov. Cenné látky obsiahnuté v čerstvom ovocí udržiavajú prirodzenú obranyschopnosť nášho organizmu. Čím čerstvejšie a menej upravované ovocie konzumujeme, tým účinnejšie sa to prejaví na našom zdraví.

 

P o ď m e  do našej záhrady a pripomeňme si liečivé účinky ovocia:

JABLKO – znižuje krvný tlak, hladinu cholesterolu a krvných tukov. Posilňuje imunitný a srdcovo-cievny systém, stabilizuje hladinu cukru v krvi. Spevňuje cievy, najmä slabé žily, prečisťuje črevá a posilňuje ďasná.

Recept na zdravie : jogurt s jablkom (pre 6 osôb)

4 jablká, 2 poháriky jogurtu, 2 ČL hrozienka, 2 ČL pomarančovej šťavy

Odstránime jadrovník a jablká so šupkou pokrájame na kocôčky. Zmiešame s jogurtom, premytými hrozienkami a pomarančovou šťavou.

 

MARHUĽA – Spomaľuje starnutie ,pôsobí omladzujúco a zlepšuje náladu. Odstraňuje únavu a poruchy sústredenia. Podporuje imunitný systém buniek a chráni pred vplyvom voľných radikálov. Posilňuje sliznice, spevňujú pokožku, vlasy a nechty. Urýchľujú tvorbu buniek a zlepšujú krvný obraz. Pomáha pri pocitoch sucha v hrdle a hrtane. Zmierňujú astmatické ťažkosti.

Recept na zdravie: jogurt s marhuľami (2-4 osoby)

8 chemicky neošetrených marhúľ, 1 pohárik jogurtu, 1 pohárik smotany na šľahanie, 2 PL medu

Marhule umyjeme a aj so šupkou pokrájame na kocôčky. Zmiešame s jogurtom a medom, pridáme vyšľahanú smotanu. Naplníme do  misiek a dáme do chladničky vychladnúť. Ozdobíme štipkou posekaného ďumbieru.

 

HRUŠKA – je veľmi dobrá n prečistenie čriev. Odstraňuje poruchy trávenia, reguluje hospodárenie s vodou v organizme. Detoxikuje organizmus. Pomáha pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom. Má priaznivý vplyv na krvotvorbu a stimuluje rast.

Recept na zdravie: hrušková pochúťka (2-4 osoby)

4 sladké hrušky, 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL medu

Hrušky umyjeme, rozkrojíme a odstránime jadrovníky. Postrúhame, pokvapkáme citrónovou šťavou a rozmiešame s medom.

 

ČERNICE – posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri cievnych chorobách, kŕčových žilách a hemeroidoch. Majú protizápalové účinky na sliznice. Pomáhajú pri nervozite a zvyšujú odolnosť proti stresu. Spevňujú väzivové tkanivo a stimulujú činnosť žliaz.

Recept na zdravie: tvaroh s černicami (2-4 osoby)

400g černíc, 250g nízkotučného tvarohu, 1/2 pohárika smotany na šľahanie, 1 PL medu

Černice umyjeme. Šľahačku vyšľaháme a spolu s medom opatrne zamiešame do tvarohu. Pridáme černice.

 

JAHODY – detoxikujú črevá, zmierňujú tráviace problémy, posilňujú imunitný systém a metabolizmus. Podporujú krvotvorbu a znižujú krvný tlak. Posilňujú kosti, vlasy a pokožku. Zvyšujú sexuálnu vzrušivosť.

Recept na zdravie: jogurt s jahodami (2-4 osoby)

300g jahôd, 1 jogurt

Jahody dobre umyjeme a pokrájame na štvrtky.  Zmiešame s jogurtom a podľa chuti môžeme dochutiť medom.

 

ŠÍPKY – pôsobia preventívne proti prechladnutiu a infekciám. Posilňujú cievy, pomáhajú pri ochoreniach žíl. Pomáhajú pri krvácavosti ďasien a paradentóze. Zlepšujú okysličovanie buniek. Blahodarne pôsobia na nervy a podporujú schopnosť koncentrácie. Stimulujú libido a potenciu.

 

ČUČORIEDKY – pomáhajú pri hnačke a zmierňujú črevné poruchy. Zvyšujú vylučovanie moču, pôsobia odvodňujúco. Znižujú hladinu cholesterolu a krvných tukov, pôsobia preventívne proti infekciám. Posilňujú imunitný systém. Chránia bunky organizmu pred voľnými radikálmi. Podporujú sekréciu slizníc a pomáhajú pri znižovaní hmotnosti.

 

MALINY – pomáhajú pri poruchách zraku, šerosleposti a očných chorobách. Dodávajú vlasom lesk a objem. Zjemňujú pleť. Pomáhajú pri krvácaní z nosa a ďasien. Zmierňujú problémy s obličkami a močovým mechúrom, ako aj silné menštruačné krvácanie.

Recept pre zdravie: jogurt s malinami (2-4 osoby)

250g malín, 1 jogurt, 1 PL citrónovej šťavy

Maliny starostlivo preberieme a podľa potreby umyjeme. Zmiešame jogurt a citrónovú šťavu a pridáme maliny.

 

RÍBEZLE – posilňujú imunitný systém a produkciu hormónov. Aktivizujú bunkový metabolizmus a krvotvorbu. Chránia bunky pred voľnými radikálmi a chránia aj sliznice. Upokojujú nervy a zlepšujú náladu. Podporujú funkciu srdca a svalovú činnosť.

Recept na zdravie: ríbezľová omáčka (2-4 osoby)

500g ríbezlí, 70g cukru, 50g škrobovej múčky, 1/2 pohárika smotany na šľahanie

Ríbezle umyjeme, odstránime stonky a odstredíme. Dolejeme vodu do 500ml, v ktorej sme rozmiešali škrobovú múčku a cukor. Uvedieme do varu a pri miernej teplote a za stáleho miešania necháme asi 20 minút odpariť. Naplníme do misiek a dáme dobre vychladiť.  Pred podávaním pridáme nevyšľahanú smotanu.

 

ČEREŠNE – chránia väzivo pred enzymatickým rozkladom, majú omladzujúce účinky a skrášľujú pleť. Pôsobia protizápalovo. Pomáhajú pri paradentóze. Zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov a dnu. Pomáhajú pri redukcii hmotnosti.

Recept na zdravie: čerešňový jogurt (2-4 osoby)

250g odkôstkovaných čerešní, 1 smotanový jogurt, 20g vanilkového cukru

Čerešne umyjeme, necháme odkvapkať a vykôstkujeme. V jogurte rozmiešame vanilkový cukor a pridáme čerešne.

 

BROSKYŇA – posilňuje imunitu, chráni pred voľnými radikálmi. Upevňuje väzivové tkanivá a cievy, srdce a krvný obeh. Zvyšuje odolnosť organizmu voči stresu. Pomáha pri neuróze zo strachu, podráždenosti a proti pocitom úzkosti. Urýchľuje prechod potravy črevami, odstraňuje zápchu. Má odvodňujúce účinky, pomáha redukovať hmotnosť.

Recept na zdravie: tvaroh s broskyňami (4 osoby)

4 čerstvé zrelé broskyne, 250g nízkotučného jogurtu, 1PL medu, 1 PL citrónovej šťavy, na hrot noža vanilky

Broskyne prelejeme vriacou vodou, ošúpeme a pokrájame n kúsky. Zmiešame tvaroh, med, citrónovú šťavu a vanilku. Pridáme kúsky broskýň a dáme do chladničky vychladiť.

 

SLIVKY – optimalizujú metabolizmus sacharidov, pomáhajú pri neurotických stavoch úzkosti a poruchách koncentrácie. Zvyšujú odolnosť voči stresu. Prečisťujú črevá pri zápche a posilňujú srdce a imunitný systém.

Recept na zdravie: slivkový lekvár

1kg sliviek, 600g cukru, šťava z 1 citróna, 1 klinček

Slivky odkôstkujeme, rozpučíme, zmiešame s cukrom a citrónovou šťavou, pridáme klinček a v hrnci vložíme do rúry najmenej na 3 hodiny (185 stupňov). Pod hrniec podložíme nádobku s vodou na zvýšenie vlhkosti v rúre. Občas pomiešame. Necháme vychladnúť.

 

EGREŠE – detoxikujú organizmus, predovšetkým mozog. Prečisťujú a detoxikujú črevá. Majú odvodňujúce a močopudné účinky. Zlepšujú utilizáciu (využitie) bielkovín. Podporujú rast vlasov a zdravú pokožku. Posilňujú cievy a väzivové tkanivá.

Recept na zdravie: egrešový dezert (2-4 osoby)

200g zrelých egrešov, 200g jogurtu, 3 PL medu, 1 PL hrozienok

Egreše očistíme, umyjeme, pokrájame na štvrtky. Zmiešame jogurt, med a hrozienka, pridáme egreše.

 

HROZNO – urýchľuje pasáž čriev a odstraňuje zápchu. Prečisťuje obličky, močový mechúr a močové cesty. Zmierňuje predmenštruačný syndróm. Podporuje redukciu hmotnosti. Pomáha odstraňovať únavu, nervozitu a depresie. Aktivizuje metabolizmus sacharidov.

Recept na zdravie: hroznové želé

1kg hrozna, 10 PL citrónovej šťavy, 1 kg želírovacieho cukru

Hrozno dôkladne očistíme a odšťavíme. Šťavu poriadne zmiešame so želírovacím cukrom a 5 minút povaríme. Pridáme citrónovú šťavu, naplníme do misiek alebo pohárov a necháme vychladnúť.

 

Slovo na záver: prešli sme sa, možno aj po vlastnej, záhrade. Mohli sme načrieť aj do tajov iného ovocia,  ale toto nájdeme hádam v každej záhrade v okolí - bežne dostupné ovocie, aj keď tohto roku úroda bola slabšia. Mnohí si len pripomenú účinky ovocia na naše zdravie, ale verím, že mnohí sa tu dozvedia informácie, ktoré zúročia. A možno, pre niekoho, to bude aj inšpirácia na pestovanie niektorých plodov.

Mgr. Alena Grešková